Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sebalos
Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: Czw 15:14, 15 Mar 2007 Temat postu: Pizza Sebalosa dla ludzi którzy lubią dobrą pizze włoską :) |
|
|
Witam, chciałbym przedstawić swój przepis na pizze na cienkim cieście. Jeżeli jesteś nawet totalnym laikiem w gotowaniu (potrafisz zagotować wodę na herbatę ) to nie przejmuj się, ta pizza wyjdzie Ci na pewno. Gwarantuję 100% satysfakcję i skuteczność przy podrywie fajnych babeczek ;P (sprawdziłem osobiście )
Więc tak, co będzie nam potrzebne:
1. 100g drożdży (starczą na 4 pizze)
2. mąka
3. oliwa z oliwek
4. sól
5. woda
6. dodatki (ser, oliwki, pieczarki itp.) jak kto lubi
Pierwsze co robimy to mieszamy w szklance 25g drożdży z letnią wodą (lekko ciepławą, ok. 110 ml czyli pół szklanki). Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Następnie nasypujemy do miski ok 350 g mąki i formujemy z górki mąki taki "wulkan" Do środka wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (może to być również zwykła oliwa, oczywiście lepsza jest z oliwek), dodajemy pół łyżeczki soli.
Wszystko mieszamy rękoma, jeżeli ciasto za bardzo się klei, to dosypujemy po prostu mąki i ugniatamy dalej. Ugniatamy dosyć dobrze, aż do bólu w nadgarstkach (tak ok.2-3 min). Formujemy kulkę z ciasta, posypujemy talerz delikatnie mąką i kładziemy na nim naszą kulkę, którą też posypujemy delikatnie mąką. Odkładamy to na 20 min, żeby ciasto sobie urosło (im dłużej tym bardziej urośnie) oczywiście w jakieś miejsce gdzie nie jest za zimno. W tym czasie możemy nagrzewać już piec do ok 225 stopni.
Gdy już ciasto urośnie, posypujemy delikatnie stół mąką, kładziemy na nim naszą kulkę ciasta i wałkujemy (ja nie mam wałka więc muszę używać termosu bo moja starsza powiedziała że kupi wałek w IKEI więc czekam już na ten cholerny wałek ok. 4 miesięcy, ale termos też dobrze wałkuje
Blachę na której będziemy kłaść pizze smarujemy cienką warstwą oleju albo wykładamy folia aluminiową (osobiście zawsze smaruję, a folii nie sprawdzałem).
Układamy dodatki na pizzy, ja zawsze smaruję blat pizzy delikatną warstwą keczapu i dopiero sypie serek i kładę dodatki, wtedy pizza jest troszkę wilgotna. Świetną rzeczą jest zawinięcie w brzegach sera, po prostu pycha, ale jak kto lubi. Pieczemy pizze i sprawdzamy żeby się nie przypaliła. Z czasem pieczenia można poeksperymentować, wtedy pizza wychodzi albo chrupiąca albo o bardziej miękkim cieście. Ja piekę pizze ok. 8min, z działającym nawiewem w piekarniku trwa to chyba krócej.
To by było wszystko. Pizza na prawdę jest dobra. Jak wypróbujecie mój przepis to wrzućcie swoje opinie. Oczywiście jeżeli ktoś podtunninguje ten przepis to niech się podzieli odkryciami.
Serdecznie pozdrawiam z mesy oficerskiej SGOT-E. Wasz kucharz polowy Sebalos. Poniżej zamieszczam przykładowe zdjęcie mojej pizzy i niech wam ślinka pocieknie, a jęzor w dupę ucieknie
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Sebalos dnia Nie 16:34, 18 Mar 2007, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Biohazard
Najbardziej mleczny z Jogurtów naturalny
Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Libiąż.
|
Wysłany: Czw 18:40, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
W Sobote wyproboje !!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
i_PoD
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Czw 19:39, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ja tez w sobote wyprobuje takze szykuj sie na pochwale:P
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KULA
Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 330
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:40, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
a ja zamowie z Pizza Hut
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[SGOT-E]karol3927
Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 247
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z dupy ;)
|
Wysłany: Pią 14:12, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
sebalos a prowadzisz sprzedaż wysyłkową ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sebalos
Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: Pią 15:28, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
hehe dasz sobie radę z tym przepisem chyba że przypalasz wodę jak robisz herbatę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Biohazard
Najbardziej mleczny z Jogurtów naturalny
Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Libiąż.
|
Wysłany: Sob 14:34, 17 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ZJEBSITA!! ZJadłem ze smakiem <piona> dla sebalosa:d
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
JaceK_PL.
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczytno
|
Wysłany: Sob 15:47, 17 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
JA nie jadlem meee zazdroszcze na pewno niebo w gebie :)ale predzej czy puzniej na pewno sprubuje:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
i_PoD
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Sob 16:32, 17 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
zaczynam tworzyc to cudo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sebalos
Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: Sob 17:40, 17 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Nie ma nic przyjemniejszego niż słyszec słowa uznania dzięki jogurcik i powodzenia I_Pod i smacznego wszystkim
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
i_PoD
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Nie 8:58, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
pizza zajebizza muaaa palce lizac i najlepsze w tym ze pierwszy raz robilem pizze:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szarik
Dołączył: 23 Mar 2007
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: Sob 11:02, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
naprawde fajny przepis, gratulacje Sebalos , właśnie awansowałeś na szefa kuchni Enigmy. Zdjecia mojej pizzy przed upieczeniem, w czasie pieczenia i na krotko przed jedzeniem xD <br>
[link widoczny dla zalogowanych]
<br>
[link widoczny dla zalogowanych]
<br>
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
I-PoD
Gość
|
Wysłany: Śro 14:54, 25 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
co to Laputitka jest moja pizza wlasnej roboty byla okragluska i ser miala zawiniety w brzegi a to jakis kawalek placka z szynkai kukurydza !!!!!!!!!!!!!! a przynajmnie se najadles???
|
|
Powrót do góry |
|
|
[SGOT-E]#Joe_Black#
Admin / 1CL / Psychopata
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 950
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska centralna / Bałuty / Żabieniec rulezz Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:18, 25 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Pizunia wyjebana w kosmos...wpirdoliłem 2 (bo zjedzeniem to bym tego na pewno nie nazwał) i było mi mało!!!
Jammmiiiii
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[SGOT-E]Nike
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 481
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suchedniów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:34, 26 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Przyznam ze pizza calkiem, calkiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|